Модерна България иска спешни законодателни промени за ограничаване на монополите
Модерна България иска спешни законодателни промени за ограничаване на монополите / Дарик нюз
"Модерна България" внесе петиция за спешни законодателни промени
61994
"Модерна България" внесе петиция за спешни законодателни промени
"Модерна България" внесе петиция за спешни законодателни промени
  • "Модерна България" внесе петиция за спешни законодателни промени
  • "Модерна България" внесе петиция за спешни законодателни промени

Петиция в Народното събрание, президентството и Министерски съвет е внесло гражданското непартийно движение „Модерна България". В нея се настоява парламентът да направи спешни промени в законодателството, с които да се ограничат действията на монополите и да се отвори изборният процес в посока към гражданите.

"Предложили сме една много бърза и ефикасна промяна в Закона за енергетиката, която да позволи при жалба от потребител тя да спира изискуемостта на вземането", каза във В. Търново програмният директор на Института за модерна политика Емил Георгиев. "Сега те си вадят заповед за изпълнение и ако не възразите навреме и изпълнителен лист, и край. Текат лихви и става страшно. Ние искаме в закона да залегне и задължението тези дружества в 14- дневен срок да отговарят на жалбата. Ако няма отговор да се намалява с определен процент дължимата сума. Накрая на срока настояваме да има задължителен арбитраж. Всичко това ще обърне баланса на силите в полза на потребитилите", коментира още Емил Георгиев.

Чуйте го в първия звуков файл.

Другата промяна е в Изборния кодекс и трябва да разреши на гражданите, които не искат да гласуват за партиите да го направят чрез  свои независими листи. Те ще се регистрират със събрани 7000 подписа, каквото е изискването и към партиите, информира Здравка Кръстева- преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.

Повече от нея във втория звуков файл.

Според „Модерна България" това Народно събрание има да свърши още работа преди да се разпусне и няма проблеми да направи промените. Те очакват парламента да работи до 12 март, за да се спази след това Конституцията и датата за предсрочните избори да е удобната за политическите сили, а именно 12 май.