Министър Станков: Необходими са поне половин милиард лева доплащания за животновъдството
Министър Станков: Необходими са поне половин милиард лева доплащания за животновъдството / Дарик нюз
Министър Станков: Необходими са поне половин милиард лева доплащания за животновъдството
64246
Министър Станков: Необходими са поне половин милиард лева доплащания за животновъдството
  • Министър Станков: Необходими са поне половин милиард лева доплащания за животновъдството

Държавата трябва да осигури не по-малко от половин милиард лева доплащания за животновъдството, към настоящия милиард директни плащания, за да се доближат нашите субсидии до европейските и да съживим сектора. Това каза министърът  на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков. По рано днес той откри Втория национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир над Лясковец.

По думите му новото правителство трябва да защити българско земеделие на всяка цена.

"Това означава да се гарантират директните и националните плащания, да се осигурят стимули за развитието на животновъдството, да се затегнат митниците, защото влизат месо и мляко извън контролираните. Българското аграрно производство е пренебрегвано години наред, а трябва да е национален приоритет. От него идват суровини, поминък и добавена стойност В момента в страната ни се отглеждат около милион и половина овце, а никога броят им не е падал под от шест милиона, дори и през най-тежки периоди на войни и епидемии", коментира министър Станков. по думите му е направен преглад на пасищния фонд, който е показал, че в голямата си част замите са раздадени на хора, които няма животни. На следващия кабинет ще бъде препоръчани да преразгледа договорите, добави министърът на земаделието. Професор Станков информира, че има сигнали от Европейската комисия за нова отсрочка във въвеждане на изискванията за модернизация на фермите, която ще позволи около 100 000 стопанства да не бъдат затворени в края на годината.

Служебното правителство е сключило договор с Катар за производство и износ на овце порода „Аваси", съобщи още той. Според него има запитвания от други арабски страни, като Саудитска Арабия и Кувейт. Ректорът на Тракийския университет посочи, че в България може да се отглеждат различни породи овце и за други страни от ЕС и даде пример с Франция, която покрива едва 40 процента от нуждите си от овнешко месо. За тази цел обаче трябва да има производство, което да осигури партиди от по 200 хиляди животни за износ, което сега е невъзможно. Българското земеделие и аграрният сектор трябва да станат национален приоритет, посочи министър Иван Станков.

Чуйте какво каза той в звуковия файл.

Над 300 изложители от участват в събора на овцевъдите, организиран от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните.

 В рамките на три дни ще бъдат представени над 1000 овце, кози, коне и кучета от различни породи. Предвиждат се състезания, изложби, аукциони, както и богата културна програма, с участието на кукери, нестинари, фолклорен конкурс и т.н.