Кулинарен конкурс за Никулден търси ентусиасти
Кулинарен конкурс за Никулден търси ентусиасти / DarikNews.bg, архив

Сръчни кулинари и домакини от Велико Търново могат да премерят сили в конкурс за никулденски ястия, който общината организира за първи път. Мераклиите могат да се включат в състезанието с рибни блюда и обредни хлябове, характерни за празника. Ястията ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от майстор-готвачите на най-добрите великотърновски ресторанти. Това ще стане на 6 декември по време на празничното отбелязване на Никулден, организирано от общината.

Желаещите да участват в конкурса трябва предварително да се запишат в срок до 4 декември в Дирекция “Култура и туризъм”. Най-добрите кулинари ще получат специални награди – мултикукър, домашна хлебопекарна машина и уред за готвене на пара. Телефоните, на които може да се заяви предварително участие, са 062/619 411, 088 4037468 - Грета Иванова и  062/619 411, 088 9165771 - Иван Димитров.

Тази година шоуто за Никулден ще се проведе край коледния базар в парк “Марно поле”. Началото на празника в 12,00 часа ще даде свещеник с благослов. След това ще се проведе викторина, организирана от Ловно-рибарско дружество “Сокол 1884”. Те ще подсигурят и многобройните награди – риболовни принадлежности. В парка ще бъде подредена и кулинарна изложба-базар на никулденски специалитети, приготвени от майстор-готвачите на ресторантите във В. Търново.

И тази година в програмата е включено атрактивното и забавно шоу “Улови си шаран”. Тогава най-запалените рибари могат да си хванат жив шаран с голи ръце. Рибата е дарение от рибовъда от Никюп Николай Босилков.

Общоградското веселие за празника на Св. Николай е част от акцентите в коледната програма на Община Велико Търново.