Книга описва бита на градския търновски елит отпреди век
Книга описва бита на градския търновски елит отпреди век / dariknews.bg
Книга описва бита на градския търновски елит отпреди век
32105
Книга описва бита на градския търновски елит отпреди век
  • Книга описва бита на градския търновски елит отпреди век

Животът на градския търновски елит преди повече от век представя в новата си книга етнографката от Регионалния исторически музей Надка Василева. Монографията е озаглавена "Велико Търново. Етнографски проучвания". Научен ръководител на целия труд е ст. н. с. д-р на историческите науки Кинка Панайотова.

На богато илюстрираните си страници книгата представя живота и бита на търновци през 19 век до средата на 20 век. Автори на публикуваните снимки са музейните фотографи Мариета Вълковска и Здравко Николов. Читателите могат да разгледат част от колекциите на етнографския отдел на великотърновския музей, допълнени със съдействието на потомците на стари градски фамилии, обясни авторът на книгата Надка Василева.

Предметите са показани чрез присъствието на отделни представители на градския елит, които със своето облекло, стил и изражение на лица и поза въвеждат читателите в атмосферата на епохата. Сред показаните вещи са вносни порцеланови и фаянсови съдове, домашни съдове от цветни метали, часовници, ракли и газени лампи, използвани в бита на търновци преди век, два православни кръста от Божи гроб. Монографията представя още градски търновски обичаи по посрещане на гости от 19 век.

Използвани са исторически изследвания на музейни специалисти, консултации със специалисти по металообработване, дървообработване, художници и реставратори, каза още Надка Василева.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.