Класически произведения ще звучат в лапидариума на Археологическия музей
Класически произведения ще звучат в лапидариума на Археологическия музей / DarikNews.bg

Лапидариумът на Археологическия музей във Велико Търново ще се превърне в сцена за класически произведения. Симфоничният концерт, който ще бъде на 28 юни от 20:00 часа, се организира съвместно от Музикално- драматичния театър "К. Кисимов", Регионалния исторически музей и Община В. Търново.

Любителите на класическата музика ще чуят популярни и обичани произведения на световноизвестни композитори. В програмата са включени части от известната Симфония №40 на Моцарт, арии от "Малка нощна музика" и "Сватбата на Фигаро", Симфония №1 на Бетовен и "Размишления" из операта "Таис" на Жул Масне.

В концерта участват солистите на търновския театър Иво Йорданов (баритон) и Флора Търпоманова (сопран), както и инструменталистите Милена Байнова (цигулка) и Павел Стойчев (кларинет).

Симфоничният концерт е част от репертоарния план на МДТ "К. Кисимов". Билетите са на цена от 4,00 лв. и могат да се закупят от касите на театъра. Организаторите планират подобни концерти на открито да се превърнат в традиция и да радват все повече жители и гости на града в летния сезон.  

Акустиката на английския двор в лапидариума е много подходяща за музикални прояви и мястото няма нужда от допълнително озвучаване, коментира солистът Иво Йорданов. Директорът на театъра Васил Вълчев съобщи, че озвучителната техника, дарена от Япония, вече е пристигнала на пристанището във Варна и към нея е включена и мобилна озвучителна система, предназначена за озвучаване на концерти на открито.