Казаци гостуваха на самодейките от Плаково за Бабинден
Казаци гостуваха на самодейките от Плаково за Бабинден / Дарик нюз

Великотърновската структура на „Единен казашки съюз – България“ гостува на Бабинден  в село Плаково. По покана на кметския наместник на селото Петя Кънчева, членове на организацията посетиха пенсионерския клуб и празнуваха заедно със самодейци и жители от селото. Групата за изворен фолклор към читалището поздрави своите гости, които от своя страна зарадваха самодейките с цветя и сервиз за кафе.

Жените представиха характерните практики за обичая Бабинден. Баба - акушерка първо изми ръцете си и получи ленена кърпа. Обичаят, както и на други места в страната се театрализира като вместо пеленаче, акушерката държи кукла, повита като бебе. След това тя насипа въглени от печката в керемида, с която прикади присъстващите булки за здраве и плодовитост.  Кметският наместник Петя Кънчева разказа, че откак кметува в Плаково, бебета се раждат рядко - на 7 години. В момента жителите на селото с постоянен адрес са 150, като последното бебе е проплакало през 2007.  За сметка на това една от самодейките се похвали, че вчера сутринта се е сдобила с правнучка. В Плаково преди години на този ден се е спазвала и друга колоритна традиция. На 21 януари в селото мъжете се изпокривали по къщите, настъпвало е „женско царство“. Традицията се свързва с тайнството на родилния процес, когато местната акушерка се затваряла с родилката и бебето в къщата, а всички мъже напускали.

С песни и закачки, плаковчанки спирали преминаващите автомобили и камиони през селото и започвали да разсъбличат мъжете. Не ги плашели дори дълбоките преспи сняг при мразовита зима. За да се спасят, мъжете били длъжни да се откупят с пари.

Фолклорната формация поздрави своите гости с музикална програма, включително и с нарочно разучената песен „Пустите донски казаци“. От своя страна един от присъстващите казаци  им изпя казашка народна песен.

Преди тържеството казаците посетиха двора на църквата „Рождество Богородично“ и положиха цветя на признателност на паметник на загиналите във войните плаковчани. Паметникът се нуждае от ремонт и спешно укрепване. В най-близко време, при подходящи климатични условия, казаците доброволно ще почистят, укрепят и възстновят паметника, и пространството около него.