Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари
Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари / DarikNews.bg
Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари
38802
Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари
  • Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари

Болницата по кардиология във Велико Търново спира да приема планови пациенти. Причината е намаленият от здравната каса бюджет за специализираната клиника.

Ръководството на болницата отказа да подпише договора с РЗОК, в който е предвиден задължителен прогнозен бюджет от 1 млн. 284 хил. лв. за последното тримесечие. Периодът обхваща месеците декември, януари и февруари. Към днешна дата ние сме надвишили тази сума с 400 000 лева и няма пари за лечение на повече пациенти, коментира директорът на болницата д-р Нора Цветкова.

По думите й бюджетът е редуциран с 60%, което поставя под въпрос дори спасяването на живота на спешните пациенти. Кардиологичната болница работи на делегиран бюджет, като за миналата година той е бил в размер на 720 000 лв. на месец.

Настояваме бюджетът ни за тази година да бъде увеличен и да покрие поне миналогодишната рамка, коментира д-р Цветкова. Ръководството на болницата е подало възражение до НЗОК с искане за преразглеждане на тазгодишния бюджет. Ако това не стане и парите останат орязани, Кардиологичната болница ще трябва да бъде затворена, заяви д-р Цветкова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Директорът на РЗОК д-р Иван Иванов заяви, че преговорите с Кардиологичната болница продължават. Той е убеден, че договори ще бъдат сключени с всички болници и не пожела да коментира изнесените цифри.

Високоспециализираната кардиологична клиника във Велико Търново предлага най-модерно съвременно лечение на инфаркт на миокарда. Болницата лекува годишно около 4000 пациенти, като 280 са били случаите на инфаркт за миналата година. Около 5 000 лв. струва лечението на инфаркт на миокарда по клинична пътека. Въпреки че сме частна болница, ние работим само по клинични пътеки и не сме взели нито лев от пациентите си за тяхното лечение, допълни д-р Нора Цветкова.