Изключват студента-побойник от Стопанска академия
Изключват студента-побойник от Стопанска академия / netinfo
Днес ще влезе в сила заповедта за отстраняване на студента от Свищовската Академия, който след получена двойка на изпит удари асистент. Това е първият случай на изключване на студент заради такава причина.
Пропомням, че на 15-ти януари към 6.30 сутринта в нощно заведение, 20-годишният Християн Христов нанесе юмручен удар в лицето на ст. асистент Христо Дочев.
Предишният ден, в Стопанска академия на изпит по “Основи на правото” второкурсникът Християн Христов от Силистра, спец. “Стопанско управление” получи слаба оценка. Пострадалия асистент е бил в изпитната комисия с председател проф.д-р на юридическите науки Георги Стефанов.
Преди да вземе решение по случая, Академичното ръководство поиска писмено обяснение от студента. В него той заявява, че е ударил асистента под влияние на алкохол, изразява съжаление за постъпката си и я окачествява като “глупава и спонтанна”.
На заседание на катедра “Правни науки и екология”, катедреният съвет прие, че слабата оценка на Християн Христов е обективна. Осъжда неговото деяние и заявява, че то не е продиктувано от личностни или политически пристрастия.
В съответствие с чл.100 ал.7 от Правилника за дейността на висшето училище, за уронване на името и престижа на академията и чл.69 ал.1 и 2 от Правилника за организация на учебния процес, по предложение на декана на факултет “Мениджмънт и маркетинг”, ректорът на висшето училище доц. д-р Величко Адамов разпорежда да бъде издадена заповед за отстраняване на Християн Христов от Стопанска академия. Заповедта влиза в сила от днес – 18.01.2008г., но при спазване на нормативно определени процедури, студентът може да възстанови студентските си права.