Етър-100 отново грабна Федерацията, иска анулиране на национален рекорд
Етър-100 отново грабна Федерацията, иска анулиране на национален рекорд / Sofia Photo Agency

„Етър-100" поиска да бъде анулиран националният рекорд, поставен на Държавното първенство по спортна стрелба с въздушна пушка от Антон Ризов. През януари състезателят на „Тракия" (Пловдив) постигна впечатляващите 598 точки, с което подобри с две досегашното най- добро постижение, което също бе негово. С този резултат той стана шампион при мъжете, като надделя над Добрин Буров от "Етър- 100" в спора за златото. Трети остана друг великотърновец - Боян Байчев.

Вчера председателят на клуба от старата столица инж. Банко Банков разпространи отворено писмо до шефа на Федерацията по спортна стрелба, Управителния съвет, треньорския съвет и съдийската комисия, в което настоява постижението на Ризов да не се зачита.

Причината е, че екипировката, с която шампионът стреля на първенството само седмица по- късно, не бе допусната на международният турнир в Мюнхен. Това е наложило на място да му бъде закупена нова шуба за 650 евро и е трябвало да ползва панталона на Спортист №1 на В. Търново- Петя Луканова.

Ако искането на "Етър- 100" бъде уважена за шампион на пневматична пушка при мъжете трябва да бъде обявен Добрин Буров, а Боян Байчев ще се окичи със сребърен медал.

"Нямаме нищо против Антон Ризов, но искаме феърплей. Правилата на нашата и на международната федерация са едни и същи и е странно как екипировката и оръжието му са минали проверка, при положение че няколко дена по- късно в Мюнхен не бяха допуснати", коментира треньорката Йорданка Бурнева- Среброва.

Това е втората жалба на великотърновския клуб от началото на годината. Първата срещу елиминирането на Виктория Иванчева от участие на турнира в Мюнхен, въпреки високите и резултати, бе уважена и тя пътува заедно с треньорката Йорданка Бурнева- Среброва за Германия.