Макгахан
Макгахан / netinfo
Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов разказа за историята на Велико Търново на наследниците на Макгахан. Те са на посещение в България и преди да дойдат на гости в старата столица са били в Трявна, Плевен, Габрово, връх Шипка, след което са отишли в град Шипка, разгледали са тракийската могила Голямата Косматка и са чули старата история на Долината на  розите и тракийските царе. Пътуването е организирано от фондация „Ние, българите по света”.
 
Джанюариъс Алойшиъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание (1876 година) и по време на Руско-турската война (1877 – 1878 година). Ярък застъпник на българската национална кауза. Неговите наследници към днешна дата са 40, като 13 от тях са във Велико Търново, а утре на посещението им в Елена ще пристигне още един. Една от тях – Елизабет е журналист, а сред тях има офицер от Американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат връзка помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично на летището преди пътуването за България.   
 

Макгахан
netinfo


Кметът Даниел Панов поздрави потомците на Макгахан и заяви, че се надява да имат възможност да разгледат колкото се може повече от красивите места на старата българска столица.
 

Макгахан
netinfo


„Велико Търново е едно от най-красивите и най-величествените места в историята на България. През Средновековието в продължение на 208 години от тук е управлявана българската държава. Велико Търново е свързано с държавността. Преди една година ние чествахме 830 години от въстанието на Асен и Петър и полагане основите на Втората българска държава. Тук е обявена независимостта на България, създадена е първата конституция на България, останала в историята като Търновската”, обясни инж. Даниел Панов. Той допълни, че 47% от Брутния вътрешен продукт във Великотърновска община в свързан с туризма и най-вече с културно-историческото наследство. „Имаме предприятия в леката промишленост, хранително-вкусовата, месопреработването, производство на бира, предприятия с ИТ технологии и много други. Градът ни е посетен от близо милион туристи през 2016 година като основен двигател са културния и уикендния туризъм. В момента развиваме много активно спортната дейност в нашата община. Имаме различни състезания – национални, европейски, балкански. Футболният отбор на Велико Търново „Етър” снощи получи купата и влезе в Професионалната лига. Славим се и с това, че сме университетски град. На територията на града са разположени Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, в който се обучават повече от 12 хиляди студенти, както и Националния военен университет „Васил Левски”, в който учат около 3 хиляди студенти”, разказа кметът и допълни, че имаме и Факултет по земеделие и филиал на Медицински университет – гр. Варна.
 
Михаил Томов, който е организатор на пътуването и председател на фондация „Ние, българите по света” призова да се популяризира още повече фигурата на Макгахан в България, тъй като голяма част от живота и професионалната му кариера имат връзка с историята на народа ни. Той обясни, че идеята за това посещение започва със създаването на паметник на Левски в Чикаго преди 2 години. „Фондацията беше създадена именно за направата на този паметник на Левски в Чикаго. След което се запознах с потомците на Макгахан и реших, че трябва да продължа инициативата и да направим монумент и на американския журналист”, каза Михаил Томов като допълни, че паметникът е готов, но все още не е монтиран. Той ще бъде разположен до паметника на Левски в Чикаго, близо до един православен храм „Св. Иван Рилски Чудотворец”.
 

Макгахан
netinfo

„От историята знаем колко голям радетел за свободата на българския народ е бил Джанюариъс Макгахан и как благодарение на неговата журналистическа кореспонденция светът научава за Баташкото клане. Велико Търново е място, в което българският дух се усеща много силно и вярвам, че ще останете впечатлени както от крепостите Царевец и Трапезица и църквите, описващи българското Средновековие, така и свързаните със събитията около Освобождението и формирането на Третата българска държава Музей „Възраждане и Учредително събрание”, читалище „Надежда”, Пирамидата на Независимостта, Музей-затвор”, обърна се към гостите Даниел Панов. Преди да ги изпрати, кметът на Велико Търново се снима с тях за спомен и им направи подарък - специална прожекция на светлинното шоу "Звук и светлина" довечера в 22.00 часа. Маршрутът на американската група в страната ни включва още Елена, Несебър, Созопол и Батак. 

Макгахан
netinfo

Макгахан
netinfo