Да боядисаме яйцата! Виолетов цвят - от боровинки, от копривата - зелен
Да боядисаме яйцата! Виолетов цвят - от боровинки, от копривата - зелен / netinfo
В "Страстна седмица", в която всеки един ден от нея е наречен "велик и свят" стигнахме до Велики четвъртък. В този ден се припомня Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда и съдът над Исус, неговата смърт и погребение.
В четвъртък вечерта се служи утренята на Велики Петък, когато се четат дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Според народния календар на този ден се боядисват великденските яйца - рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. На този ден се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. Още любопитни факти за този великденски символ, чуйте в прикачения файл от етнолога Галя Чохаджиева.