787 малчугани ще тръгнат на детска градина в Община В. Търново през 2013 г.
787 малчугани ще тръгнат на детска градина в Община В. Търново през 2013 г. / Дарик нюз, архив

787 деца от Община В. Търново се очаква да тръгнат на детска градина през тази година. В града малчуганите са 647, съобщи Пенка Игнатова- директор на Дирекция ''Образование, младежки дейности и спорт'' в Общината. Предвижда се момиченцата и момченцата да бъдат обхванати в 15 първи групи. Възможност за разкриване на група има в ОДЗ ''Рада Войвода''. Потенциал е налице и в ОДЗ ''Св. Св. Кирил и Методий''.

Кметът Даниел Панов е поел ангажимент да бъде довършена започната от Военното министерство нова сграда в ЦДГ ''Здравец'' и в нея да заработят още две групи. Това ще разтовари центрилните детски градини, за които има най- много желаещи.

Г-жа Игнатова обясни, че драми около подаването на молбите няма и поредността им не е от значение при записването на децата. Тя информира, че по отношение на обхват на малчуганите в детските градини Общината е водеща в страната, обхващайки 80- 86 % от тях. Пенка Игнатова бе категорична, че капацитет за прием има, проблемът е в желанието на родителите да си осигурят място в конкретни детски градини.

В Инвестиционната програма на Общината за 2013 г. оглавяваната от нея дирекция предлага да бъдат заложени средства за продължаваща подмяна на креватчета, уредите в дворовете и кухненското оборудване. Ремонт на басейните в ЦДГ „Соня" и ОДЗ „Ален мак", както и на физкултурните салони в детските градини в Ресен и Килифарево, са други предложения на дирекцията.