400 000 лв. нужни за ремонт и обновяване на културни обекти
400 000 лв. нужни за ремонт и обновяване на културни обекти / Sofia Photo Agency, архив

400 000 лв. са нужни през тази година за ремонтни дейности и поддръжка на културно-историческите обекти във Велико Търново. Средствата са калкулирани от директора на Регионалния исторически музей в доклад до Общинския съвет и кмета Даниел Панов. Финансирането е крайно наложително за спешни ремонти на най-посещаваните и емблематични за града забележителности. Основна част от парите - около 300 000 лв., се предвиждат за крепостта Царевец, който е най-посещавания туристически обект не само в региона, но и в цялата страна.

Саморазрушаването на част от оригиналните зидове е най-големият проблем на историческия хълм. Този процес е необратим, тъй като хоросанът изветрява с течение на времето. Нашата работа е максимално да забавим процеса чрез укрепване, префугиране, заздравяване с нови съвременни средства и химикали, посочи Иван Църов. По думите му всяка година на крепостта се правят дребни ремонти. Миналата година беше обновен районът около Балдуиновата кула, а самата тя е ремонтирана преди няколко години. Само за южната крепостна стена са предвидени около 50 000 лв. Почти 450 000 обаче трябват за големи реконструкции от Първата до Третата порта и възстановяване на настилките в самата крепост. За да бъде Царевец в идеално състояние са необходими поне 2,5 млн.лв. е изчислил шефът на музея. Според него обаче тези пари няма откъде да дойдат.

В много лошо състояние е покривът на средновековната църква "Св. Димитър Солунски" в Асенова махала. От регулярни ремонти на покривите се нуждаят и църквите в Арбанаси. Подновяване на художественото осветление около знаковата църква "Св. 40 Мъченици" предлага още ръководството на музея. За тази цел са предвидени около 20 000 лв. Осветлението около храма е поставено през 2005 г., когато е приключила цялостната му реставрация. От тогава то не е подменяно, поясни Църов. Според него голяма част от фасадите на историческите сгради в старата част на Велико Търново са били осветени през 2000 година. Сред тях са Владишкият мост, църквата "Св. Димитър", Катедралния храм "Рождество Богородично" и други. Поддръжката на осветлението е важна, защото така и през тъмната част на денонощието се запазва атмосферата на Велико Търново, отбеляза Църов. Той посочи, че през миналата година с финансиране от община Велико Търново е поставено художествено осветление на възстановената крепостна стена на хълма "Трапезица", което кореспондира със светлините от спектакъла "Звук и Светлина" на Царевец. 

Документът за нужните инвестиции е внесен за разглеждане в постоянните комисии на Общинския съвет, които тази седмица се събират на извънредно заседание. От решението им дали да бъдат отпуснати средствата, ще зависи дали ще бъдат създадени и нормални условия за посетителите на музейните и архитектурни обекти в старата столица, предвид факта, че към момента и в града липсват работещи обществени тоалетни. В емблематичния музей „Възраждане и Учредително събрание", например, работят само две тоалетни, които обаче са в много лошо състояние. Затова музейното ръководство е поискало пари и за тяхното ремонтиране.