Знамената рекордьори – на пилон само през лятото
Знамената рекордьори – на пилон само през лятото / Дарик Варна

По разпореждане на кмета на Варна най-големите знамена в Европа ще бъдат вдигнати на най-високите на континента пилони само през летния активен сезон - след 15 април до 1 октомври. Това съобщи за Дарик шефът на общинска дирекция "Управление на собствеността" Алекси Алексиев.

Родният трибагреник и флагът на Европейския съюз бяха развети на 24 юни под Паметника на българо-съветската дружба. Така бе подобрен рекордът за височина и размери на знамената в Мадрид, дълги 21 метра и височина на пилоните 50 метра. Варненските пилони са с 2.6 метра по-високи, а флаговете са с размери 21.5 x 13 метра. Всеки от тях тежи по 60 килограма и е изработен от устойчив материал. За монтиране на пилоните, които тежат по 14.5 тона, бяха излети 150 куб.м. бетон, припомня Дарик.

Флаговете рекордьори бяха свалени в края на септември. „Пилоните са достатъчно издръжливи. Наложи се обаче подмяна на държачите, на които са закачени знамената", обясни Алекси Алексиев. По думите му при изработката на знамената, като материя и конструкция, не е разчетана определена скорост на вятъра. „При тези кратковременни, но силни бурни ветрове не си струва да хабим един флаг, който е 300 кв.м. и струва доста пари", посочи Алексиев.

Знамената се свалят от екип от поне 4 души. При силен вятър и дъжд това е невъзможно да се случи без да има опасност за хората. Освен това в близост до пилоните има тролейно трасе и съществува опасност при бурно време и скъсване огромните знамена да паднат върху електрическата мрежа и да нанесат големи бели, обясни ситуацията шефът на дирекция "Управление на собствеността".

Флаговете са учити в България от вносен плат. Ремонтът на скъсаните символи струва стотици левове и не може да се извърши в обикновена шивачница. Иначе има налични 3 комплекта знамена - един стар и два нови, които се съхраняват в общината.

В края на миналата година ексминистърът на държавната администрация Николай Василев обяви, че като частно лице ще поеме финансовата издръжка на знамената-рекордьори. „Ако проблемът е финансов, аз съм готов да поема издръжката на най-големите флагове в Европа", коментира Василев, който положи немалко усилия огромните символи да бъдат издигнати именно в родната му Варна. Според Василев, проблемът за поддръжката на знамената не е финансов, а организационен. А флаговете са единственото нещо, с което Варна е първенец на Стария континент.