/ www.varnacouncil.bg
Общинските съветници от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Варна да приеме от държавата манастирския комплекс в местността Караач теке. Общината иска да получи културната ценност с национално значение за безвъзмездно управление за срок от 10 години, стана ясно на днешното заседание на комисията.

 Местната администрация планира да превърне княжеския манастир, който в момента е недостъпен за туристите, в атрактивна туристическа дестинация. По идея на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и кмета на града Иван Портних се подготвя проект за реставрация на светата обител и за включването й в поклонически маршрут.

Комплексът е строен в края на IX век и е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция. Имал е размерите на царските дворци в Плиска и Преслав и дори е бил по-голям от този в Константинопол – над 10 дка.

Манастирът е развивал огромна книжовна дейност, бил е център на българската книжовност. В него са работили учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

Общинарите решават кои да са новите почетни граждани на Варна

Откривател на светата обител е Карел Шкорпил – бащата на българската археология, който прави първите проучвания през 1921 г. Той изказва предположението, че ктитор е княз Борис I – покръстителя на българите. През 1995 г. разкопките са възобновени от проф. Казимир Попконстантинов, доц. Росина Костова и проф. Валентин Плетньов.

Съветниците разрешиха също Община Варна да предприеме действия за удължаване на договора с държавата за временно управление на част от Дома за медико-социални грижи за деца в кв. „Виница“. Там са приютени около 100 деца на ДГ №23 „Иглика”, тъй като едната сграда на детското заведение е опасна и предстои да бъде съборена.

Желанието на администрацията е договорът с Дома, който изтича в края на 2018 г., да бъде удължен с още една година. Очаква се до 31 декември 2019 г. новата сграда на детската градина да бъде готова. Вече има обявена обществена поръчка за избор на фирмата, която ще осъществи строителните работи.