Мартен Демирев, Биляна Раева и Сергей Петров (от ляво на дясно) в студиото на Дарик Варна
Мартен Демирев, Биляна Раева и Сергей Петров (от ляво на дясно) в студиото на Дарик Варна
Подобно партньорство между квартали се случва за първи път в България
Разговор за Таляна и Капана
101352
Разговор за Таляна и Капана
  • Разговор за Таляна и Капана
Пловдив и Варна обединиха енергии чрез арткварталите „Таляна” и „Капана”. Побратимяването на квартали в името на една обща цел се случва за първи път в България, а може би и в Европа.

„Не знаем да има подобно нещо, но защо не и други креативни квартали да се присъединят към нас”, сподели в студиото на Дарик Биляна Раева, председател на сдружение „Варна Европейска младежка столица 2017”.

Идеята за побратимяване на двете артистични зони е на Сдружение „Таляна” с председател Сергей Петров и на Фондация „Иноватор” с председател Мартен Демирев. В студиото на Дарик те обясниха, че с подписания договор се слага началото на партньорство за размяна на идеи, изкуство и опит.

„Капана” допреди няколко години е представлявал няколко улици с изоставени къщи. Но след като Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата 2019” кварталът се е превърнал в едно от най-посещаваните и любими места в града. „Капана” е проект на фондация „Пловдив 2019” и след като е реализиран, първоначално  всички търговски площи са били  платени за една година напред от общината. Впоследствие обаче много малко артисти са останали да ги ползват, тъй като наемите са били вдигнати драстично от собствениците заради променената среда.

„Не искаме това да се случи и тук”, категорична е Биляна Раева.

„Таляна” във Варна е част от най-наситената с архитектурни паметници зона в морската столица, а именно карето между улиците „Преслав”, „Цар Симеон” и Гаровия площад. Обособяването на артистичния квартал е следствие на титлата на Варна „Европейска младежка столица 2017”.

„Идеята е по-голяма част от улиците да станат пешеходни, а вече има и готов проект за това”, обясни председателят на сдружение „Таляна” Сергей Петров.
„Искаме „ Таляна” да стане духовно средище и да надскочи географските си граници, да показва какво да е отношението към културното наследство”, допълни председателят на Фондация „Иноватор” Мартен Демирев.

„Търсим начини да привлечем бизнеси, в които има естетика”, каза още Демирев, който е избрал да работи именно в „Таляна”.

През месец юни вероятно и във Варна ще бъде проведен „Таляна фест” по подобие на пловдивския „Капана фест”, съобщиха инициаторите на побратимяването.

Предстоят и още много общи събития, планове и най-вече общуване между Пловдив и Варна.

А култовият каламбур „Make pLOVEdiv not WARna“ вече има нов смисъл, единодушни са младите хора от "Таляна" край морето и "Капана" под тепето.

Разговорът с Биляна Раева, Сергей Петров и Мартен Демирев е в прикаченото аудио.