Над 200 ветроходци ще се борят за купата на Varna Channel Cup

/ live.varna.bg
Над 200 ветроходци с 30 яхти се очаква да се борят за купата на ветроходна регата Varna Channel Cup, която ще се проведе в периода от 23 до 26 май в акваторията на Варненския залив. Организатори на събитието са Община Варна и яхт клуб „Бавария Яхтс“.

Ветроходна регата "БРИЗ ПРОЛЕТ" открива сезона в детските и олимпийски класове

Традиционно през първия ден се провеждат единствените по рода си Pro-am гонки, при които екипажите са съставени от любители и професионални състезатели. Ветроходното състезание за професионалисти и аматьори ще е днес от 15.00 до 17.00 часа, като най-доброто място за наблюдение на гонката ще е Морската градина.

Основният акцент е Парадът на буквите, който ще бъде навръх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Пред централния плаж и „Морско казино“ ще бъдат пуснати в небето 400 балона с буквите от българската азбука.

"На 25 май, в събота, пред селището "Фанагория" в "Аспарухово" ще има сцена, на която в 10.00 часа ансамбъл "Варна" ще открие програмата, а след това ще има изпълнения на танцьорите от СК "Хуни", с ръководител Таня Вълчева, които ще демонстрират умения по зумба. Ще има много музика, а спортният журналист Станислав Викторов ще коментира представянето на участниците в отделните гонки. Всички жители и гости на "Аспарухово" са добре дошли", заяви зам.-кметът на района Ивайло Маринов.   

Varna Channel Cup е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката. Този тип регати са изключителна атракция и забавление за цялото семейство, позволявайки пряк контакт с екипажите и максимално близко наблюдение на яхтите, задвижвани от природните стихии. Зрителите ще могат да наблюдават състезанието от непосредствена близост от брега на "Аспарухово" и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище.

Краят на регата ще бъде отбелязан с официално награждаване на 26 май.

Програма:

23 май, 15:00 ч. - Ветроходно състезание за професионалисти и аматьори

24 май ,11:00ч.  - Гонки във  Варненския залив

25 май, 10:00 ч. –  Гонки през канала

26 май 10:00 ч. - Гонки във  Варненския залив

26 май 17.00 ч. - Награждаване на победителите и закриване на регатата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК