Забраниха на директори на градини да искат пари от родителите
Забраниха на директори на градини да искат пари от родителите / Дарик Варна, архив

На директорите на детските градини и ясли във Варна е забранено да искат пари от родителите за консумативи, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефката на общинската дирекция „Образование” Лилия Христова.

„За мен е обидно да се събират пари за веро или за чаши. Детските градини имат достатъчно големи бюджети. Апелирам към родителите да не се подписват под решения за събиране на средства, ако не са съгласни”, заяви Христова, до която са достигнали подобни оплаквания.

Община Варна се надява да получи финансиране от републиканския бюджет за строителство на две училища. Тяхното място все още не е определено, но Христова добави, че свободни терени има в квартал „Възраждане”. В момента пет сгради в града се използват едновременно от по две училища в различните смени.

„Демографският ни анализ показва, че след 3-4 години ще има нужда от повече места в гимназиите и трябва да мислим за обновяване на базата”, каза още Христова.

По брой на отпаднали деца от училище Варна има един от най-ниските показатели в страната. Броят на учениците в общината е над 36 000, а бъдещите първокласници се очаква да са повече от 4400.

Според Христова проблемът с кадрите в учителската професия в сериозен и трябва да има рязко подмладяване. Във Варна няма недостиг на учители дори за училищата, посещавани предимно от ромчета.  В някои от школата, намиращи се в близост до цигански махали, отказвали да записват деца от тях.

Новият Закон за образованието не предвижда да има специализирани детски градини, каквито са Логопедичната и Оздравителната. Техните възпитаници ще бъдат записани в отделни групи в други градини, като Христова успокои родителите, че ще има места за всички деца.