Във Варненско повече загинали при самоубийства, отколкото в катастрофи
Във Варненско повече загинали при самоубийства, отколкото в катастрофи / DarikNews.bg, архив

Броят на самоубийците във Варненско е по-голям от този на загиналите в катастрофи, сочат данните на Областната спешна помощ. Хората, които живеят в града, посягат на живота си четири пъти по-често в сравнение с тези от селата. Средната възраст на самоубийците във Варненско е 56 години, но тенденцията е към подмладяване на хората, които искат да се разделят с живота си.

Проучването доказва, че суицидната смъртност има превес при мъжете, които слагат край на живота си 2,5 пъти по-често в сравнение с жените. Представителите на нежния пол пък правят повече опити. Мъжете използват по-сигурни способи за самоубийство, като самообесване, хвърляне от високо и огнестрелно оръжие, докато дамите избират най-често да погълнат медикаменти. Най-рядко използваният, но най-мъчителен начин за отнемане на собствения живот, е замоизгарянето.

Над 50 процента от суицидните опити се правят демонстративно. Те са предназначени за околните и целят определен ефект. Макар че хората не желаят да загинат, такива случаи не бива да бъдат подценявани, смятат специалистите.

Въпреки разпространеното твърдение, че хората с психични отклонения най-често посягат на живота си, данните сочат, че във Варненско те са едва 17,3 на сто. Най-много от самоубийците в областта са хора в трудоспособна възраст – 44,7 %. Пенсионерите са 43 на сто. Половината от суицидните опити са на хора със средно образование. Рискова група са и тези с основно. Предишните посегателства на живота предполагат нови, смятат специалистите. Всеки четвърти, направил опит да се самоубие, го прави отново.

Противно на очакванията, самотата не е основен мотив за суицидни намерения. Само 13 процента от самоубийците са живели сами в този момент. Най-честата причина за тях са конфликти в семейството – 37,8 процента, и романтични подбуди – 16 на сто. Младите хора слагат край на живота си най-вече заради несподелена любов.

Варненска област се смята за рискова по отношение на самоубийствата, тъй като, според критериите на Световната здравна организация, попада в средното ниво на суицидна смъртност. По този фактор областта се нарежда на 18-то място в страната. Прогнозата е за рязък скок в броя на самоубийствата, ако не бъдат взети ефективни мерки.

Проучването е направено на базата на данни на Спешна помощ и варненски болници през изминалите 4 години.