Връщат полицейското Порше на държавата, много харчело
Връщат полицейското Порше на държавата, много харчело / снимка: Народно дело

Варненската полиция най-вероятно ще се раздели с най-луксозната си патрулка - Порше 911. Луксозният автомобил ще бъде върнат на държавата, обяви комисар Тодор Иванов, шеф на Областната дирекция на полицията.

До тази мярка ще се стигне заради скъпата поддръжка, която Поршето има. Тузарската патрулка ползва специален високооктанов бензин и харчи много. Със спестените средства варненската полиция ще осигури бензин за два патрула повече. Освен това луксозното возило не се ползва при оперативни действия и се вади от гаража само при посрещане и ескорт на делегации. Има лимит за горивото, както и всички останали патрулки в МВР-Варна, отбеляза комисар Иванов.

Злоупотреба с полицейското Порше се сочи като една от причините началникът на сектор Пътна полиция към МВР-Варна Валери Борисов да бъде уволнен. В тази връзка комисар Тодор Иванов заяви, че не знае дали това е доказано в рамките на назначеното досъдебно производство.

Категорично доказано е, че Валери Борисов е злоупотребил със служебен бензин. На два пъти вече бившият началник на КАТ в морската столица заредил личния си автомобил със служебната карта за гориво. Щетите за ведомството са за по-малко от 100 лева, но според Закона за МВР наказанието в такива случаи е уволнение, посочи комисар Иванов.

Сигналът срещу Валери Борисов е подаден от негов подчинен през пролетта на 2012 г. Специално назначена от министъра комисия е доказала вината му. Заповедта за уволнението му от МВР е била подписана на 8 януари. Вчера е била връчена на провинилия се полицай.

Валери Борисов се появи днес в полицейската дирекция, но отказа категорично да коментира уволнението си.

До седмица може да стане ясно името на новия началник на сектор Пътна полиция. За поста ще се търси кадър от сегашната структура. Ако не бъде открит подходящ кандидат, ще бъде обявен конкурс. До назначаването на титуляр на мястото на уволнения катаджия функционалните му задължения ще изпълнява началникщш на отдел „Пътен контрол" инспектор Драгомир Ганчев.