ВМРО: Свидетели на Йехова са сред най-опасните секти у нас
ВМРО: Свидетели на Йехова са сред най-опасните секти у нас / netinfo
ВМРО: Свидетели на Йехова са сред най-опасните секти у нас
22452
ВМРО: Свидетели на Йехова са сред най-опасните секти у нас
  • ВМРО: Свидетели на Йехова са сред най-опасните секти у нас

Всички 101 нетрадиционни вероизповедания в България да бъдат пререгистрирани, а “Свидетели на Йехова” да не бъдат включени в списъка на законно регистрираните – това поискаха представители на ВМРО и “Атака” при вчерашния си протест в Добрич. За идеята се подписаха около 2 500 човека, а писмо с желаните реформи ще бъде изпратено до Народното събрание. Йеховистите, чиито брой само във Варна достига 300, определиха исканията на двете партии и протестните им действия за безпочвени.

Най-активни и опасни сред нетрадиционните вероизповедания, проповядвани у нас, са “Свидетели на Йехова”, твърди Костадин Костадинов, координатор на ВМРО за Североизточна България. По думите му, сектата е антихристиянска, но дори това не е най-големият проблем, подчерта Костадинов.

“Свидетели на Йехова” е християнско вероизповедание, категоричен е Христо Николов, представител на йеховистите.

Извън чисто религиозните догми, притеснително е и отричането на държавните символи, военната служба, семейните връзки, както и на всички останали вероизповедания, допълни Костадин Костадинов. “Свидетелите на Йехова” се обявяват и против кръвопреливането, тъй като твърдят, че то е опасно и вярват, че дори при критични нива на хемоглобина, човешкият живот може да бъде спасен. Според Костадинов, йеховистите умишлено привличат към редиците си възрастни хора, хора, които са в тежък период от живота си и са отчаяни. Откриваме последователите си по примера на Исус Христос, отвърна Христо Николов.

Костадин Костадинов допуска, че е възможно сектата да се подкрепя и от хора от властта. Така например, имало съмнения, че “Свидетели на Йехова” разполагат със силно лоби в във варненските съдебни среди.

В средата на септември воеводите протестираха срещу изграждането на храм на “Свидетели на Йехова” в кв. Младост във Варна. Строеж там няма да има, категоричен е Костадин Костадинов. Според Христо Николов обаче казусът не приключва по подобен начин.

Координаторът на ВМРО за Североизточна България предложи спрямо “Свидетели на Йехова” да се действа както в Европа и вероизповеданието им да бъде забранено.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл!