Виртуален лексикон информира ученици за опасности в интернет
Виртуален лексикон информира ученици за опасности в интернет / Reuters
Виртуален лексикон информира варненски ученици за опасности в интернет
54595
Виртуален лексикон информира варненски ученици за опасности в интернет
  • Виртуален лексикон информира варненски ученици за опасности в интернет

Уникален начин за превенция на опасностите, които дебнат тийнейджърите в интернет, е въведен във Варна. Това е лексикон, но в интернет пространството. Виртуалният лексикон е един от модулите на проекта „Бъди реален, не виртуален” на Сдружение „Наш Свят”, съобщи за Дарик Ива Панева – негов ръководител. Лексиконът се намира на едноименната страница във Фейсбук. Трябва да се попълни от тийнейджъри на възраст от 12 до 19 години. Въпросите му търсят отговори, касаещи безопасното сърфиране: дали децата на Варна познават всичките си приятели в социалните мрежи, дали са излизали на среща с лица, които не познават лично, а само виртуално, дали са получавали сексуални предложения в интернет и др.

Целта на проекта е превенция и противодействие на асоциалното и рисково поведение в интернет. Той ще обхване 50 тийнейджъри и ще повиши информираността, знанията и уменията за разпознаване, предпазване, търсене на алтернативи за преодоляване на негативните навици и влияния на съвременното информационно общество.
Проектът стартира на 1 юни и ще продължи до 1 октомври тази година. По него са предвидени и  ролеви игри, решаване на казуси, както и демонстрации.

Още подробности за виртуалния лексикон чуйте от Ива Панева в звуковия файл: