Варненските семейни лекари излизат на протест
Варненските семейни лекари излизат на протест / netinfo
Варненските семейни лекари ще излязат на протестен митинг днес от 12 ч. на площад «Независимост». Той ще има сигнален характер, обяви д-р Светлин Митев - председател на Сдружението на семейните лекари във Варна. Идеята за протеста е била провокирана от изказването на здравния министър, че джипита нямат основания да протестират. “Пусковият механизъм” за митинга пък била намалената потребителска такса за пенсионерите, разкри д-р Митев. От първи юли таксата за пенсионери бе намалена до лев, вместо досегашните 2,20 лева. Според лекарите, разликата трябва да се възстановява ежемесечно, а за освободените от такса да се заплаща пълният размер. Семейните доктори ще протестират и за липсата на преференции за тях в приватизацията.

Сред исканията на семейните лекари са преминаване от 24 на 12-часово разположение, както и да бъде премахнат “таванът” за броя на пациентите в лекарската листа до 1500 души. Джипитата настояват за завишаване на бюджета за здравеопазване и удвояване на бюджета за Първична извънболнична медицинска помощ.

Общоптактикуващите лекари във Варненска област са около 340. Двеста джипита практикуват само във Варна. На днешния протест се очакват до присъстват над 150 от тях. Митингът ще бъде подкрепен и от лекари в болничната и доболничната помощ. По време на протеста на кабинетите на всички стачкуващи семейни лекари ще има разлепена информация за спешните и неотложни случаи, увери д-р Митев.