Варненските общини поемат глътка въздух през 2013 г.
Варненските общини поемат глътка въздух през 2013 г. / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Варненските общини поемат глътка въздух през 2013 г.
60241
Варненските общини поемат глътка въздух през 2013 г.
  • Варненските общини поемат глътка въздух през 2013 г.

Глътка въздух ще поемат голяма част от общините във Варненска област тази година. След няколкогодишното затягане на коланите 2013-година се очертава по-добра за местните управници. Не се предвижда свиване на бюджетите, нито орязване на администрацията. Дори напротив.

Повечето проектобюджети, които продължават да са в процес на изготвяне, ще набъбнат в сравнение  с миналогодишните, показа проверка на Дарик. Това се дължи основно на по-големите държавни субсидии – предимно за ремонт на общински пътища и за култура.

Общините във Варненска област ще разполагат със средно с по 8-10 млн. лева бюджет, като приоритетни за местните администрации ще останат образованието, социалните дейности и публичните услуги.

Общините започват да отхлабват коланите


Повече пари през 2013-та година ще харчат общините Долни Чифлик, Бяла и Провадия. Макар и с малко увеличение на общинските бюджети ще има, увериха  техните градоначалници.

„Тази година бюджетът ще е малко по-добър в сравнение с миналогодишния. Надявам се това да ни даде глътка въздух”, сподели пред Дарик Борислав Натов, кмет на Долни Чифлик.

„Надявам се бюджетът да е по-голям – както в частта за собствените приходи, така и за държавната субсидия. Разбира се, най-много разчитаме на средствата по европейските програми”, допълни Анастас Трендафилов, който за пореден мандат управлява Бяла.
Подобна е ситуацията и в Провадия. „Финансово като абсолютни числа бюджетът ще е завишен. Дали ще е достатъчен, е друг въпрос”, сподели и градоначалникът Филчо Филев, който през 2011 година пое управлението на общината.

Малко по-предпазливи в очакванията си са кметовете на Суворово и Аксаково. В двете общини бюджетите вероятно ще се запазят на миналогодишните нива.

„Тази година бюджетът ще бъде съпоставим спрямо миналогодишния. За да бъде по-голям, трябва да има повече приходи, а аз не виждам как това ще се случи през 2013-та година”, разкри пред Дарик кметът на Суворово Павлин Параскевов.

Приходите и разходите, заложени в бюджета на община Аксаково, ще бъдат същите като миналогодишните, каза и градоначалникът Атанас Стоилов. От думите му стана ясно, че местните управници не искат да поемат допълнителни рискове. „Ние не искаме да го завишаваме, защото започваме два големи проекта. Единият е за цялостното подобряване на канализационната мрежа и водния цикъл, а вторият е за депото във Въглен. Тъй като там имаме доста необходими средства, които ще бъдат собствено финансиране. Затова ще запазим бюджета същия, за да можем да си помагаме и да изпълняваме големите проекти”, поясни Стоилов.

Аксаково и Суворово –примери за финансова дисциплина

За разлика от миналата година голяма част от общините започват годината в по-добро финансово състояние. Аксаково и Суворово за пореден път са сред първенците по парична стабилност и дисциплина, без никакви борчове. Община Аксаково няма теглен кредит, нито задължения към доставчици”, изрази удовлетворението си Стоилов.  „Мога с чувство на гордост да кажа, че нямаме нито лев задължение към никого”, допълни Параскевов. Сред отличниците тази година се нареди и Провадия, която също стартира 2013-та „на чисто”.

Със задължения обаче започват годината Бяла и Долни Чифлик, но кметовете им Анастас Трендафилов и Борислав Натов са оптимисти. По думите на кмета на Бяла борчовете на общината са по-малко в сравнение с миналата година и очакванията са до месец-два да бъдат „изчистени”.

„Имаме малко неразплатени задължения. Сега ги уточняваме, точната цифра ще е ясна след около 10 дни. Миналата година не успяхме да балансираме точно бюджета, но смятам, че тази ще се справим по-добре”, поясни Борислав Натов.

Провадия отново с по-скъп налог за боклука

Другата добра вест е, че и тази година не се предвижда промяна в местните данъци и такси в повечето общини във Варненска област. Изключение  прави Провадия, където за поредна година по-висока такса смет ще изпразва джобовете на хората. А причината е незаконното депо на територията на общината, заради което градчето плаща санкции на държавата. Разчетите са показали, че е необходимо около 30-процентно увеличение на налога, но в крайна сметка е решено провадийци да плащат за боклук с до 10% повече в сравнение с миналата година. Останалите 20% трябва да бъдат компенсирани с по-голяма събираемост.