Варненският музей открива третата си голяма изложба
Варненският музей открива третата си голяма изложба / netinfo
Третата национална изложба от поредицата „Съкровищата на България” -„Богове, маски хора” ще бъде официално открита от 16 ч. в Регионалния исторически музей. За откриването й следобед се очаква министърът на културата Стефан Данаилов.

В експозицията ще бъдат представени 74 старинни предмета от 6 в. Пр. Хр. до 3. в. от н.е. Основната идея на специалистите е чрез съкровището да бъдат представени религиозният светоглед за обезсмъртяването у траки, елини и римляни - трите основни етноса, които живеят в днешните български земи през Античността. В експозицията са включени някои от шедьоврите на античното изкуство в българските земи. Подбраните са скулптури, които показват образите на божества от тракийския, елинския и римския пантеон, също образи на хора, разкри научният консултант на изложбата и съставител на каталога към нея Александър Минчев.

Особено място в изложбата заема групата на маските. Маската е символ и проява на желанието на човека да надмогне своята смъртна природа и да достигне божественото.

В изложбата са представени парадни бойни шлемове-маски от римско време, погребални маски, театрални маски и др.

Акцент в експозицията е прочутата златна маска от могилата „Светицата”, Казанлъшко – която хипотетично се свързва с цар Терес. Маската ще бъд епоставена в специална бронирана витрина. Сред експонатите ще са и мраморна статуя на Орфей и статуя на богинята Кибела, открита в Балчик.

Със свои експонати участват Националният археологически институт с музей при БАН-София; Националният исторически музей в София; Регионалните исторически музеи в Бургас, Стара Загора, Благоевград, Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Разград, Силистра и Историческите музеи в Балчик, Девня, Свищов и Петрич.

За разлика от първите две национални изложби, представени във Варненския археологически музей, третата впечатлява не толкова с блясъка на злато, колкото с великолепните паметници на античното изкуство от България, много от които открити наскоро или непоказани до сега.

Третата поред голяма изложба на Варненския музей ще продължи до 30 октомври. Входът за групови посещения ще е 5 лева, а за индивидуални - 10 лв.