В ОДЗ „Петър Берон” възпитават децата на отговорност на пътя
В ОДЗ „Петър Берон” възпитават децата на отговорност на пътя / netinfo
Проект на стойност 5 хил. лв., финансиран от Общинска дирекция „Младежки дейности и спорт”, е спечелило ОДЗ №2 „Д-р Петър Берон” във Варна. От общо 111 постъпили кандидатури само 42 са одобрените. Темата на проекта е свързана с децата на пътя и безопасността на движение, а целта му е малчуганите да придобият знания, умения и опит за безопасен преход, правила и култура на поведение за движението по пътищата.

Продължителността на мероприятието ще бъде 6 месеца, като те ще са изпълнени с множество презентации, игри, празници, сформиране на клубове, посещения на театрални постановки, демонстрационни игри, рисунки.

Целевите групи на проекта са както децата, така и техните родители и учители, а партньори са КАТ и БЧК. Предвидено е в дейностите да се включат и малчуганите от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Другарче”, заяви директорът на ОДЗ „Петър Берон” Гинка Ефтимова.

На първия етап от проекта възпитаниците на детското заведение присъстваха на презентация от служители на КАТ, на която научиха как и къде се кара колело, защо се слага колан при шофиране, кои са пътните знаци и как се пресича. Лекцията съдържаше съвети и към родителите как да възпитат в децата си отговорност на пътя.

Въпреки че са само на 5-годишна възраст, малчуганите добре разбират значението на уроците по безопасност на движение и това е добра база за възпитанието им в бъдеще, коментира директорът на детската градина г-жа Ефтимова.

Само за периода 1 юни - 15 септември 2007 г. пътно-транспортните произшествия във Варна са 2 535. В тях са загинали 27 души, 23-ма от които деца до 16 години.