Ученици, учители и куче водач с инициатива за Деня на белия бастун
Ученици, учители и куче водач с инициатива за Деня на белия бастун / DarikNews.bg

Ученици и учители по ориентиране и мобилност от СОУ за деца с нарушено зрение «Проф.д-р Иван Шишманов» организират различни събития с цел популяризиране възможностите за самостоятелно придвижване при хората с увредено зрение. Инициативата, в която ще се включи и куче водач, е посветена на Международния ден на белия бастун -15 октомври.

Тази година инициативата „Пътуване с усмивка и бял бастун“ е свързана с използването на градски транспорт от хората с увредено зрение. Целта е да се информират гражданите за символиката на белия бастун, възможностите на кучето водач и правилата за общуване със зрително затруднени хора. Всеки желаещ пътник ще може да отнесе със себе си балон с кратко послание за общуването с незрящите хора. На пътниците ще бъдат раздавани информационни флаери.

Началото на инициативата е в 15:00 часа, на началната спирка Аспарухово Център /посока Владиславово/.


На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на незрящите хора. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица, на рехабилитацията и социалната интеграция и на стремежа за достоен живот и равноправие. Този ден не е празник за незрящите хора, той е ден на размисъл как обществото приема зрително затруднените хора като група в неравностойно положение. Целта на изявите на незрящите е само и единствено да напомнят на обществото, че съществуват хора, като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и разбиране.