Тубдиспансерът със запорирани сметки, дължи над 130 000 лв. за храна
Тубдиспансерът със запорирани сметки, дължи над 130 000 лв. за храна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 130 000 лв. дължи Варненският тубдиспансер на фирмата, която осигуряваше храненето на пациентите на болницата. На фирмата не е плащано от октомври 2012 г., като в момента тя води съдебно дело срещу лечебното заведение, вследствие на което всички сметки на болницата са запорирани. Това обясни управителят на Тубдиспансера д-р Христо Ганчев, по време на днешното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет.

За да може болницата да продължи нормалната си дейност, е нужно в най-кратки срокове да се намери решение на проблема и финансиране за покриване на задълженията. Управителят на лечебното заведение е провел разговор с кмета Иван Портних, който е уверил, че ще съдейства за погасяването на задълженията.

„Намерил съм познати, които в момента осигуряват храната в болницата. Но това не може да продължава дълго, тъй като приятелите са приятели, но сиренцето се купува с пари. За нашите пациенти е изключително важно да имат храна, тъй като това е неизменна част от лечението им. Те са бедни хора, които не могат да си позволят да плащат и за тази услуга. Ние пък не можем да ги оставим на няколко вафли на ден”, обясни д-р Ганчев.

Съветниците препратиха въпроса към комисията по финанси, от където трябва да намерят възможности за отпускане на средства от общинския бюджет. Местните депутати обаче смятат, че това не може да продължава дълго и трябва да се намери формула за оздравяването на лечебното заведение. Управителят на Тубдиспансера коментира, че е потърсил варианти за кандидатстване по европейски проекти и държавна помощ. „В момента субсидията на болницата е 306 000 лв. Разходите обаче са за около милион лв. Ние не получаваме субсидия от Здравната каса, а предложението да се ликвидира стационарът не е удачно”, допълни д-р Ганчев.

Финансиране за ремонт на козирката на ДКЦ „Св. Иван Рилски” в „Аспарухово” пък поиска управителят на лечебното заведение. По думите на д-р Татяна Аврамова подмяната на козирката е наложителна и не търпи отлагане. Желанието й беше контрирано от д-р Ивайло Митковски, според когото за поредна година ДКЦ-то е с най-лоши показатели от всички в града и трябва да се вземе решение дали да остане в общински ръце, или трябва да се приватизира.