Създават специално звено за анализ в БМФ
Създават специално звено за анализ в БМФ / netinfo
В най-скоро време в БМФ ще бъде създадено специално звено за анализ на фрахтовия пазар. Това съобщи генералният директор на Параходството капитан Христо Донев. Експертите в него ще дават оценка за приблизителната ставка, която може да се постигне при предстоящи преговори за отдаване на кораби под наем.

Мярката се предприема във връзка с препоръки на Агенция “Държавен вътрешен финансов контрол”, включени в одитен доклад за работата на дружеството в периода 2004-2005 година.

Според финансовите експерти за ревизирания период Параходството е запазило тенденцията за увеличаване на приходите, реализирани от договори за тайм-чартър. При всички направления /с изключениe на танкери и химикаловози/ е налице увеличение на печалбата, в някои случаи с повече от 200 %, се посочва в доклада.

Проверени са били 25 договора за тайм-чартър на кораби на БМФ. При 20 от тях цената е съответствала на пазарната цена. В останалите 5 случая цената е била по-ниска, а договорите са били сключени въз основа на получена само една оферта, основно по схемата ремонт срещу наем, обясни капитан Донев.

Корабите са най-старите в предприятието. За всички тях има решение на Съвета на директорите на БМФ за продажба за скрап. Благодарение на тези 5 договора и по-дългата експлоатация на корабите са били запазени 170 работни места, посочи генералният директор на БМФ.