Съдът отмени увеличението на общински данък
Съдът отмени увеличението на общински данък / Dariknews.bg, архив

Решението на Общинския съвет във Варна от 2015 г. за повишаване на размера на данъка за придобиване на недвижимо имущество от 2,6 на 3 % е незаконно съобразно. То е отменено от Административния съд в морската столица, чието решение е потвърдено и от Върховния административен съд.

Мотивите на магистратите са, че няма достатъчно аргументи в полза на вдигането на данъка и не е била спазена процедурата. За това алармира на заседание на местния парламент общинският съветник Петър Липчев, който попита как парите, които са били взети незаконно от гражданите, ще бъдат възстановени.

От 26 януари т. г., когато е отменено решението, е в сила старият размер на данъка от 2,6 %. Отмяната на решението обаче не може да въздейства на вече възникналите отношения., а събраните в размер на 3 % данъци са законосъобразни, обясни адвокатът на Общинския съвет Дияна Стефанова.

Казусът породи напрежение сред присъстващите на сесията в зала „Пленарна”, които попитаха как варненци, които са платили повече пари, ще бъдат компенсирани.