Спряха строежa на скандален  храм в “Младост”
Спряха строежa на скандален храм в “Младост” / netinfo
Със заповед на кмета на Варна Кирил Йорданов се спира строежът на скандалния храм на сектата "Свидетели на Йехова". Ръководителят на строителния обект няма подписан договор с възложителя на строежа, обоснова се градоначалникът.

Строежът на сектантския храм предизвика недоволството на политически сили и граждански организации от морската столица, както и на жители на кв.”Младост, където между блокове 1 и 2 започна полагане на основите на храма.

В понеделник от Варненската и великопреславска митрополия, ВМРО и гражданско сдружение „Зелена Варна” обавиха, че в сряда организират протест пред новостроящия се храм на “Свидетели на Йехова”. Срещу изграждането на храма на сектата се обявиха и от Районния съвет на БСП в кв.”Младост”.

Междувременно от Обществения съвет по темите на етническите и религиозните общности във Варна, действащ към кмета на Варна, заявиха категоричната си подкрепа на жителите на “Младост” в протестите им срещу строежа на молитвения храм. Това се посочва в официална декларация на Съвета.

"Предлагаме на Народното събрание да преразгледа законодателния режим за регистрация на вероизповеданията у нас, който в момента е много либерален. Смятаме, че един по-консервативен прочит на тази материя би допринесъл за духовната стабилност на традиционните семейни ценности", пише още в декларацията.

Документът е подписан от Варненската и Великопреславска митрополия, Украино-българско сдружение “Черноморие”, Арменската общност, Турското културно дружество, Руско сдружение, Ромски национален съюз – Варна, Полския клуб, Българо-гръцкото дружество, Варненското мюфтийство и Сдружението “Шалом”.