Спряха проекта за благоустрояване на 17-ти микрорайон в „Приморски”
Спряха проекта за благоустрояване на 17-ти микрорайон в „Приморски” / Дарик Варна, архив

Реализация на проекта за благоустрояване на 17-ти микрорайон в „Приморски” за момента няма да има заради общественото недоволство. В бюджета дори не са предвидени средства за него, обясни на заседание на комисията по благоустройство председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Макар че има подкрепата на над 1300 души, работа по проекта няма да започне докато не бъде постигнато съгласие как точно да се изпълни, посочи той.

Казусът трябва да бъде изчистен и исканията на гражданите е редно да бъдат удовлетворени в максимална степен, коментира председателят на комисията Божидар Чапаров. Той и колегите му се обединиха около мнението, че решение за реализация на проекта трябва да се вземе след становища от компетентните общински дирекции.

Никой не е против благоустрояването на квартала, а против начина, по който ще се извърши то, заяви на заседанието Иванка Казакова – представител на хората, които не са съгласни със заложеното в проекта. По нейни думи за целта има изготвени два проекта – от 2014 и 2015 година. Миналогодишният включвал параметри като изсичане на дървета, разширяване на улици за сметка на прилежащи към блоковете терени, озаконяване на незаконни строежи, твърдят недоволните. Те настояват да се реализира проектът от 2014 година.

Общинската администрация да изготви становище и по искането на жителите на селищно образование „Сотира”, решиха още съветниците. Връзката между улиците „Мир” и „Георги Китов” там е нарушена заради връщането на отсечката в частни ръце. Така живеещите в района са принудени да преминават през частен имот, за да стигнат до собствените си къщи. Ограничен е и достъпът до гаражите на болница „Св. Марина”. За да бъде решен проблемът, са необходими отчуждителни процедури, стана ясно на засезанието.