Специалист: До започване на училище на детето трябва да се каже, че е осиновено
Специалист: До започване на училище на детето трябва да се каже, че е осиновено / Дом за медико-социални грижи

Промените в Семейния кодекс, които предвиждат да отпадне тайната на осиновяването, са правилни, тъй като не е хубаво между близки хора в едно семейство да има неизречени неща. Това мнение изрази пред Дарик директорът на Дома за медико-социални грижи за деца във „Виница“ д-р Стефка Джанкова. Според нея обаче биологичната майка трябва да има право на избор дали да се разкрие нейната самоличност при даване на детето за осиновяване.

Няма фиксирана възраст, в която да се каже на едно дете, че е осиновено. Това зависи от социалната му зрялост, от това доколко е подготвено от семейството и от средата, в която живее. Добре е обаче до тръгване на училище детето да научи своята история, смята д-р Джанкова.

Много осиновени деца и възрастни търсят своите биологични родители и то не заради това, че не са щастливи с новите си семейства, а защото имат потребност да научат истината, разказа тя. Докато през 90-те години майки, изоставили по някаква причина рожбата си, са идвали да молят за информация в дома, сега това явление е рядкост, коментира специалистът.

Чужденците, които осиновяват български деца, са по-смели, когато разкриват истината пред тях, показва опитът на д-р Джанкова. Това е така, тъй като при тях тази практика съществува от много години, обясни тя.