Сечта е унищожила дърветата на Севастопол, твърди инженер
Сечта е унищожила дърветата на Севастопол, твърди инженер / netinfo
Дърветата в градинката на “Севастопол” са унищожени. Отсечени са непрофесионално и неправомерно от хора, които не са компетентни.

Това заяви инж. Николай Михайлов от Съюза на ладншафтните архитекти в България, клон Варна. Той уточни, че работниците на фирмата изпълнител не са спазили изискванията. По закон, за да се направи такава мащабна сеч, е нужна заповед от общината, която е подписана от кмета Кирил Йорданов, както и документ по Закона за устройство на териториите, придружен с Кадастрален план на растителността.

При обстойно проучване се е разбрало, че нужните документи не са били подписвани, както и не е приложена паспортизация на отсечените дървета. Предоставено е писмо от общинските органи, което не е подписано от кмета Кирил Йорданов и няма силата на официален документ.

Архитекти допълниха, че при подобна мащабна реконструкция на градинка или площад във Варна, която има множество дървесни видове, се прави проект и се взема експертна оценка от главен озеленител. Според тях обаче, нито едно от изискванията не е спазено.

В общинския документ, който е бил представен, е било записано, че в градинката на "Севастопол “ще се направи резитба и сеч на сухите дървета. С тази сеч и големия диаметър на разреза, дори и да поникнат млади клонки на дънерите, те ще изгният с годините, защото сечта е направена некадърно, твърдят ландшафтните архитекти.

Докато преди 100 г. на един варненец са се падали 14 кв. м. зелени площи, то сега са по-малко от 1 кв. м., допълни Михайлов.