Само две варненски училища с асансьори за деца с увреждания
Само две варненски училища с асансьори за деца с увреждания / DarikNews.bg, архив
Само две варненски училища с асансьори за деца с увреждания
76679
Само две варненски училища с асансьори за деца с увреждания
  • Само две варненски училища с асансьори за деца с увреждания

Повечето варненски училища са достъпни за деца със специални образователни потребности. Това обаче важи само до прекрачване на входната врата. Макар почти навсякъде да са монтирани рампи за ученици с увреждания, истинският проблем пред родителите е липсата на асансьори в самите сгради. Във Варна съоръжения има само в СОУ „Димчо Дебелянов“, НУ „Васил Левски“, а процедура върви за СОУ „Любен Каравелов“, съобщи за Дарик зам.-кметът по образованието Лилия Христова. Тя увери, че макар да няма асансьори във всяко училище, родителите не бива да бъдат ограничени в избора си, тъй като за деца с увреждания се прави специална организация на учебния процес.

Родителите на деца със специални нужди разчитат на добрата воля на ръководството на съответното училище, за да се организира учебният процес така, че да е подходящ за детето и то да не бъде местено, коментира Диана Настева от фондация „Радост за нашите деца“. Обикновено децата с увреждания ходят на училище с постоянен придружител, който да ги обслужва при нужда. С това са ангажирани или личните им асистенти, ако имат такива, или единият от родителите.

Децата с физически проблеми във Варна не са много. Почти пет пъти повече от тях са тези с проблемна комуникация и изоставане в развитието. Именно затова е необходимо в училищата да се засили присъствието на ресурсни учители и специалисти, които да работят индивидуално с тях, смята Диана Настева.

Още по темата чуйте в звуковия файл