Решиха кой ще плаща за събарянето на незаконните строежи
Решиха кой ще плаща за събарянето на незаконните строежи / снимка: Дарик Варна

Собственикът на терена и извършителят на незаконен строеж ще отговарят солидарно за направените разходи по принудителното премахване на обекта само в случаите, когато собственикът е и възложител. Това се посочва в приетата от Общинския съвет Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на община Варна.

След направените от общината разходи по премахване на незаконните постройки ще се издава протокол, след което в 30-дневен срок ще се предприемат действия за издаване на заповед за незабавно изпълнение с цел по-добра събираемост на дължимите суми
Когато извършителят на незаконния строеж е неизвестен, разходите по премахването ще са за сметка на общинския бюджет.

Кратки дебати съпътстваха приемането на наредбата Станислав Темелков („Атака“) изрази мнение, че се получава бюрокрация, тъй като някои от предвидените действия са залагнали и в Наредбата за обществения ред. Председателят на правната комисия Юлияна Боева (ГЕРБ) обясни, че приемането на наредбата се налага заради влезлите в сила през 2012 г. промени в закона а устройство на територията. Измененията вмениха задължения на общините да следят за законността на градежите от четвърта, пета и шеста категория, за която дотогава отговаряха регионалните дирекции за национален строителен контрол.