Реновирането на сгради - тема на форум във ВСУ
Реновирането на сгради - тема на форум във ВСУ / снимка: vfu.bg

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър" е домакин на Международна конференция BGBC GREEN FUTURE - платформа за обмен на професионална експертиза, насърчаване на политики и генериране на идеи.  Започващият днес двудневен форум се провежда в рамките на Световната седмица за устойчиво строителство.

Събитието се фокусира върху актуалните теми, пред които е изправен целия строителен сектор по света - устойчива реконструкция и реновиране на съществуващи сгради. Конференцията ще бъде открита от министъра на инвестиционното проектиране проф. арх.Иван Данов, Ивайло Петров - анализатор към Кабината на Президента на Република България, арх. Георги Коларов - Председател на Българския съвет за устойчиво развитие и проф. д.пс.н. Галя Герчева - ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър".

В рамките на събитието Михаел Клински от Австрийската енергийна агенция ще представи австрийския подход при създаването на национална стратегия за реновиране на съществуващия сграден фонд и инструментите за преминаване към сгради с почти нулево енергийно потребление. Ще бъдат представени национални и регионални програми за жилищно подпомагане, новата австрийска платформа "Klima", както и сертификационните системи и най-добрите примери за сертифицирани проекти за обновяване в Австрия.

Мартин Проьозлер - член на Борда на директорите от Немския съвет за устойчиво строителство ще запознае аудиторията с професионалната експертиза и опит от Германия в реновирането на съществуващия сграден фонд.

Българският съвет за устойчиво развитие ще представи съвместната си работа с правителството по създаването на Национална сертификационна система, базирана на най-добрите европейски практики.

В рамките на форума ще бъде представена и новата Магистърска програма „Устойчиво градско развитие", реализирана от Българския съвет за устойчиво развитие и Архитектурния факултет на Варненския свободен университет.

Водещи компании и международно признати експерти ще участват в семинарите със студенти на Варненския свободен университет за представяне на иновативни технологии и решения за устойчиво обновяване и реконструкция на сгради. Ще бъдат представени европейски и национални политики за устойчиво строителство.