Районните кметства с по-голям щат, ще борят незаконното строителство
Районните кметства с по-голям щат, ще борят незаконното строителство / Дарик Варна

Звената, които отговарят за строителния контрол по райони, да се увеличат. Това решиха общинските съветници от комисията „Структури и общинска администрация".
От 1 ноември районните администрации ще бъдат увеличени с общо 32 нови щатни бройки - по 7 за районите „Младост" и „Приморски" и по 6 за „Одесос", „Аспарухово" и „Владислав Варненчик". За техническата обезпеченост на оперативното звено в „Одесос" ще бъде закупен и един автомобил.

Промените се налагат заради увеличаване на обема на работа и необходимостта от засилване контрола върху строителството по райони. С последните изменения на Закона за устройство на територията бяха увеличени правата и задълженията на районните администрации по отношение на строителния контрол.

В най-големия район - "Приморски", е нужен един щат повече заради по-големия обем на работа и допълнителния ангажимент, свързан със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изтъкна районният кмет Петя Проданова. Според изнесените от нея данни, към момента в кметство „Приморски" има подадени искания за 500 ПУП-а. От началото на годината в кметството на най-големия варненски район са подадени 1400 сигнали и жалби за незаконно строителство, като прогнозата е догодина те да бъдат доста повече.

„Във всички райони има само по един служител по контрола на строителството и е невъзможно да се изпълняват всички функции, които са ни възложени", мотивира се Христо Христов, кмет на район „Младост". По думите му, с изключение на „Приморски", в останалите 4 района има сериозно незаконно ромско строителство. Христов уточни, че в „Младост" една от щатните бройки е за шеф на дирекция след разделянето на дирекция „Обща администрация" на две нови - „Финансово-стопански дейности" и „Информационно и административно обслужване.

Общинската дирекция "Социални дейности и здравно развитие" да се преструктурира в две отделни дирекции - "Социални дейности" и "Здравеопазване", реши още комисията „Структури и общинска администрация". В резултат на промяната, която ще влезе в сила от 1 януари догодина, ще бъде отворен само един нов щат - за шеф на дирекция "Здравеопазване",

Промяната по никакъв начин няма да утежни общинския бюджет, отбеляза Таня Василева, началник на отдел „Социални услуги и проекти" към сега съществуващата голяма дирекция. Василева обясни, че преструктурирането се налага предвид многото дейности, които дирекцията извършва, което затруднява координацията между отделните дейности.

Отделни дирекции „Здравно развитие" и "Социални дейности и жилищна политика" имаше до пролетта на миналата година, когато бяха обединени в една. Промяната бе част от мерките за оптимизиране на администрацията, в изпълнение на министерските изисквания за свиване на щата с 15% на сто.