Протест и поход бранят горите край Аспарухово
Протест и поход бранят горите край Аспарухово / организаторите на протеста

Екоорганизации и активни граждани канят варненци да се включат днес от 11:00ч. в мирен протест против изсичането на горите край варненския квартал Аспарухово.

В писмото до медиите се казва:

Девет месеца след злощастното наводнение на нашия красив квартал ние сме свидетели как вместо да се извършва масово залесяване, горите над Аспарухово са подложени на нестихващи сечи. Нека спрем това безумие преди да ни е връхлетяла следващата природна стихия. Ние нямаме право да допуснем втори потоп на Аспарухово.

На протеста всеки ще може да покаже снимкови материали от унищожаването на дърветата край Аспарухово, както и да направи публично изявление по темата. По време на протеста всеки ще може да се подпише за забрана за сечи над Аспарухово.

Целта на похода е всеки да може да се докосне до малкото незасегнати гори, както и да усети с всичките си сетива ужаса от безразборното унищожаване на „белите дробове” на града. Конкретната цел е да се обходят горите  над Аспарухово и да се маркират с географски координати на всички сечи и най-вече на тези, които са станали след наводнението през юни 2014г.

На протеста и похода са поканени представители на централната и местна власт, имащи отношение към темата. Ние разчитаме, че разумът и човеколюбието в тях ще надделее и те ще застанат зад интересите на жителите на кв.Аспарухово и неговите гости.

На протеста и похода са поканени и всички местни еко организации и туристически дружества. Каним също така и всички специалисти по горите и биоразнообразието.

Гората дава чист въздух, гората подобрява местния климат, гората е дом на защитени растения и животни. Разходките в горите укрепват духа и тялото. Нека да защитим нашите гори, нека да покажем с реални действия, че ги ценим и ги заслужаваме.

Начало на протеста и подписката: 28.03.2015, събота, от 11:00

Начало на похода: 28.03.2015, събота, от 12:00

Място – центъра на кв.Аспарухово – първа спирка на тролей 88

За протеста: носете плакати, транспаранти, снимки по тематиката

За похода: носете си храна, вода, резервни дрехи, GPS приемници, фотоапарати, камери

Повече може да прочетете във Фейсбук страницата на събитието.

Събитието се организира от граждани, необвързани с партии, държавни или общински институции, еко организации и др.

Събитието се подкрепя от:

- Инициативен комитет „За чиста България” – гр.Варна

- Гражданско сдружение „Варна диша”

- Гражданско сдружение „Зелена Варна”