/ Дарик Варна
Пространството пред старите барутни погреби на Варна ще бъде превърнато в демонстрационна образователна градска градина, обособено място за беседи и изложби на открито. Промяната на запустялото и буренясало в момента място ще бъде направена от Фондация „Иноватор”, с подкрепата на общинския фонд „Култура”, научи Дарик.

Защитното съоръжение се намира на ул. „Барутен погреб”. Бункерът е последният елемент от крепостната стена в града, строена през 19-и век. Навремето там са били съхранявани барутът и снарядите на Варненския гарнизон. В първите години на демокрация там се помещаваше култовият клуб „Бонкърс”, а след това бе друг вид заведение. От няколко години обектът е напълно изоставен и се руши от природните стихии и безстопанственост. 

Уникален архитектурен паметник тъне в мизерия (СНИМКИ)

Проектът на Фондация „Иноватор” е насочен към всички възрастови групи с цел отдих, култура, лекции, спорт и демонстрации на различни интересни неща като градско градинарство например, разкри Мартен Демирев от „Иноватор”. За да осъществят идеята си, те ще бъдат подпомогнати с 8000 лева от общинския фонд „Култура”. 

„Искаме не само да осмислим това пространство, но да покажем как подобни градски места могат да се превърнат в полезни пространства, които по един хитър начин, с малко повече ум и не чак толкова много средства, да генерират движение в даден район”, изтъкна Демирев. Той уточни, че идеята им хрумва покрай проекта за превръщане на бункера в сцена за концерти и артистични прояви.

Възраждат "Бонкърс", ще го управлява сдружението "Варна-ЕМС"

На два пъти през последните години се правят опити помещението на ул. „Барутен погреб” да бъде възродено. С идеята мястото да бъде превърнато в мултифункционална зала с възможности за концерти и изложби, през 2012 година имотът публична държавна собственост бе прехвърлен от държавата на Община Варна. Година по-късно бе подписан 10-годишен договор между местната власт и Народно читалище „Стара Варна 2010” за превръщане на архитектурния паметник „Погребите”  в камерна концертна и изложбена зала. Този проект за трансформация на обекта обаче остана само на хартия, а договорът със „Стара Варна 2010” бе прекратен, след като читалището не успя да осигури нужните за трансформирането на обекта в мултифункционална зала близо половин милион лева. 

През 2017 г., когато Варна беше актуална Европейска младежка столица, беше решено някогашният бункер да бъде превърнат в сцена за концерти и артистични прояви. Общинският съвет гласува обектът от 300 кв. метра да бъде прехвърлен за безвъзмездно ползване на сдружението „Варна – Европейска младежка столица” за период от 5 години. Идеята е пространството да се превърне в младежка зона от затворен тип и всякакъв тип изкуства. 

Дарик Варна

За реализация на тази идея ще се разчита на дарения и доброволен труд. Фирма вече е дарила средства за изработка и монтаж на врата, с която да бъде спрян достъпа до помещението. То веднъж вече е било изчистено, но след няколко месеца се оказало в същото състояние, разкри Сергей Петров от Сдружение “Варна – Европейска младежка столица”.

При именуване на бъдещото арт пространство трябва се търси приемственост между историята и бъдещето, смята Петров. Според Мартен Демирев, „Бункера” е интересно име за артцентъра. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК