Прокуратурата проверява регистрацията на сдружение „Грамада”
Прокуратурата проверява регистрацията на сдружение „Грамада” / Дарик Варна, архив

Регистрацията на сдружението „Грамада" е временно спряна, а Окръжна прокуратура проверява подадените документи за вписване в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел в района на Варненския окръжен съд. Това съобщиха за Дарик от пресслужбата на съда.

Заявлението за регистрация на „Грамада" е подадено на 20 март от Маргарита Атанасова. Два дни по-късно обаче в съда е внесено възражение срещу регистрацията, зад което стоят Красимир Костов и Боян Андреев. Според тях, в протокола от проведеното Общо събрание и подадените в съда документи има несъответствия в имената на учредителите и устава на сдружението.

Междувременно стана ясно, че имената „Варна за варненци" и „Варненци за Варна" вече са запазени в регистъра къмн Варненския окръжен съд. Двете наименования са били запазени вчера, съответно от Красимир Жейнов и Милен Демиров. 

Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел Красимир Жейнов и Милен Демиров разполагат с 6-месечен срок, в който да подадат официално документи за регистрация на сдруженията. Веднъж вписано в съдебния регистър, друго юридическо лице с нестопанска цел от същия вид със същото име не може да бъде регистрирано.

Двамата обаче не представляват неформалната група със същото име, заяви за Дарик Ивайло Василев, представител на протестиращите граждани и един от активистите на групата, представяща се като „Варненци за Варна" (популярна и като "Групата на дакела"). Той заяви, че дори не познава Демиров. Василев и съмишлениците му не знаели и чии интереси защитават Жейнов и Демиров.

На пресконференция днес от групата, изявяваща се като "Варненци за Варна", заявиха, че нямат амбиции за участие в предстоящите избори. Брифингът е бил организиран от Красимир Жейнов, а от "Варненци за Варна" научили за него снощи, разкри Ивайло Василев.