Проф. д-р Вилиян Платиканов
Проф. д-р Вилиян Платиканов / МУ-Варна
Нямаме достатъчно опит в белодробните трансплантации
Проф. д-р Вилиян Платиканов
100067
Проф. д-р Вилиян Платиканов
  • Проф. д-р Вилиян Платиканов
При определянето на пациент, на когото да бъдат трансплантиран орган от донор, няма връзки и приятелски отношения, както и няма ред в реда на чакащите в листата. Природата определя кой орган при кого да отиде, тъй като трябва да има имунологична съвместимост, която само при еднояйчните близнаци е на 100 процента. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница „Св. марина” и национален консултант по трансплантология. 
 
„Безсмислено е трансплантирането на несъвместим бъбрек. Също така на малко дете не можеш да трансплантираш сърцето на 40-годишен мъж, както и черния дроб на 60-годишен човек. В такива случаи се прави сплит трансплантация. Наскоро имаше негативни коментари, че органите на починал българин са изпратени за пациент в чужбина. Не мога да ги разбера, защото това означава, че мразиш другия пациент, че завиждаш на някого, защото е оздравял и е останал жив. Ако няма съвместимост или нашата практика не позволява да бъде осъществена операцията - трябва ли да го изхвърлим този орган? 
Въпросът е, че трябва да развием повече трансплантационни дейности. В много области на медицината сме на добро ниво, но в белодробната трансплантация нямаме достатъчно опит. Безотговорно е и към самия пациент, като нямаме достатъчно опит, да извършим операцията, за да видим какво ще стане”. 
 
Времето при донорските ситуации е изключително важно. След като органът се извади от тялото на починалия пациент, той се поставя в студен разтвор, за да не получава кислород. Реципиентите трябва да са предварително подготвени. Сърце може да бъде трансплантирано най-много до 4-5 часа, черен дроб – до 6 часа, а бъбрек – най-късно до 48 часа. Ако тези срокове не бъдат спазени, органът може и да не „тръгне”, обясни проф. Платиканов. 

Нова донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ дари живот на двама тежко болни българи

Специалистът добави, че спешността няма ден и час, а донорската ситуация винаги е спешна. Последната такава в УМБАЛ „Св. Марина” беше преди броени дни, когато  семейството на 54-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт, взе решение да дари органите й на двама тежко болни българи.
 
Целият разговор с проф. д-р Вилиян Платиканов е в прикаченото аудио.