Приеха актуализацията на варненския бюджет без БСП
Приеха актуализацията на варненския бюджет без БСП / Sofia Photo Agency, архив

Общинските съветници приеха актуализацията на бюджета без участието  на колегите им от БСП, които отсъстваха от зала „Пленарна“ от началото на  заседанието. Против актуализацията се обявиха общинарите от ДСБ заради орязаните пари в здравеопазването.

Съветниците гласуваха и план-сметката на дейност „Чистота“ за 2014 г. Николай Недков от ДСБ коментира, че общината неоснователно се обогатява за сметка на гражданите, като ги кара да плащат услуга, която администрация не извършва. Съветникът визира заплащането на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване за имоти, които не се ползват целогодишно. Той апелира да бъде създаден правилник, който да регламентира това плащане.

„Не е вярно, че ОбС не мисли за гражданите. Предстои да намалим промила за такса смет, пада данъкът върху автомобилите с определени мощности, както и таксите за хотелите 5 звезди“, опонира Янко Станев от СДС-ДА.

Според Владимир Тонев от „Нашия град“ е редно администрацията да изготви предложения за определяне на квотите по райони и населени места за сметопочистващите фирми съобразно реално извършената работа. Така, след отчитане на обема на извозените отпадъци може да се стигне до по-адекватно разпределение на квотите, обясни съветникът.