Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
"Модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни такива. Включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората", заяви във Варна президентът Румен Радев. Според държавния глава, най-важното е осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност, запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности.

Депутатите да не бягат от отговорност за районирането, призова президентът

„Нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО. Трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при едни добри условия за безопасност”, посочи президентът.

Армията ни не може да изпълнява пълноценно задачите си, призна президентът

По-късно върховният главнокомандващ на въоръжените ни сили посети вертолетната база „Чайка” край Варна. Срещна се и с двамата военни, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер.

Тепърва ще бъдат развивани двата проекта, приети от парламента през юни миналата година – за изтребителите и за многофункционалните модулни патрулни кораби, посочи Радев. По думите му тези два проекта, особено за корабите, трябва да се развиват с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие,  

„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма”, заяви Румен Радев по повод скандала със снимките на секретаря му по антикорупционни въпроси Пламен Узунов. Радев припомни, че на 9 май е излязъл със становище и е почел победата над нацизма.

Борисов: Очаквам указ от президента за отстраняването на Пламен Узунов

„Тези политици, които сега искат оставката на Узунов, и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува”, коментира държавният глава.