/ ThinkStock/Getty Images
Най-новите заглавия в японското кино, вдъхновени от комиксите манга, ще бъдат представени по време на Панорама на японското кино, която ще се проведе във Варна на 8 ноември (петък) в зала „Пленарна“ на общината.

Варна ще кипи като столица на световната анимация

Събитието е част от 30-те юбилейни Дни на японската култура в България и се осъществява под патронажа на Община Варна. Филмите ще бъдат представени от г-н Ясуюки Ебата, съветник в Посолството на Япония в България. 

Ежегодно филмите, които се излъчват в рамките на фестивала, са специално подбрани от фонда на филмотеката на Японската фондация. Тази година ще има 2 прожекции.

От 18:30 часа започва „Медиумът Кусуо“, разказващ за ученика Кусуо Сайки, който е роден с мистериозни способности. По хумористичен начин е разказано как той отказва да използва дарбата си, но когато обстоятелствата го притискат и само той може да спаси света, Кусуо Сайки е принуден да защити приятелите си.

„Най-дългата вечеря на плажа" е тази вечер в „Аспарухово”

Вторият филм „Сето и Уцуми“, който започва в 20:15 часа, е носител на многобройни награди. Той показва историята на две момчета, които всеки ден след училище се срещат и си бърборят.

Различните теми, разходки покрай реката и игри придават лекота на сюжета и приятно чувство у зрителите. Входът за прожекциите е свободен.