Откриват нови сгради и булевард за празника на Варна
Откриват нови сгради и булевард за празника на Варна / Dariknews, aрхив

Тържествена архиерейска Света литургия и Благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града от 9 часа в Катедралата ще бележи началото на празненствата за Деня на Варна. Програмата ще продължи с тържествено издигане на знамето на града от 10.30 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий".

След 11 часа последователно ще бъдат официално открити новоизградени и реконструирани обекти от инфраструктурата на града. На събитията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Ще бъде срязана лентата на новоизграденото разширение на ЦДГ 8 „Христо Ботев", с което се създават нови места за 180 деца. По-късно кметът Кирил Йорданов ще открие заедно с министър-председателя реконструирания участък на бул. „Ген. Колев" и околното пространство. След това ще бъде представена многофункционалната спортна зала на Първа езикова гимназия.

В 12.30 часа програмата ще продължи със съвместно учение на ВМС и Изпълнителна агенция „Морска администрация" по търсене и спасяване на море, което ще се наблюдава от Морска гара.

В празничната програма са включени и няколко концертни прояви във вечерните часове. На сцена „Раковина" от 19 часа ще започне шоуто „Богдан Томов с децата на Варна", а от 20 часа на сцената на Летния театър ще пеят Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Васил Найденов, „Ева квартет", група Булгара и други изпълнители.

В 22.30 часа на входа на Морската градина ще започне младежки празничен концерт на формация „Проект Бийтълс" със специалното участие на Джон Лоутън.
     
Програма за Деня на Варна ще завърши с празнични илюминации в 23.45 часа.
 
Празникът на морската столица се отбелязва от 1993 г. в деня на Успение на Пресвета Богородица. И тази година той беше обявен за почивен от Общинския съвет.