Oт ВМРО сигнализират за укриване на ДДС от бутилирана газ
Oт ВМРО сигнализират за укриване на ДДС от бутилирана газ / dariknews.bg

За укриване на ДДС  от фирми, които се занимават с доставка на бутилирана газ в морската столица, сигнализираха от ВМРО-Варна. От партията обясниха, че търговците не издават касови бонове и не начисляват акциз при продажба. Воеводите настояват да се направи проверка на дейността на търговците и за целта са изпратени писма до Министерството на финансите и до Националната агенция по приходите, които да обяснят същността на проблема.

Първоизточникът на сигналите са фирми, които са потребители на газ за газокари, която според изискванията на държавата трябва да бъде облагана с акциз от 3.40 лева на бутилка. Доставчиците, които обслужват Варна, обаче не калкулират тази сума и по този начин се получава възможност за определяне на по-ниска крайна цена за потребителя. Така се цели постигане на по-голяма конкуретноспособност, заяви Цончо Ганев, председател на общинския комитет на варненските воеводи. Той допълни, че в 99 % от случаите, когато частно лице поръча бутилка за домашна употреба не получава касов бон, което също е укриване на ДДС.

От ВМРО-Варна смятат, че с тези практика се ощетява държавата с милиони, създават се условия за нелоялна конкуренция и се получава омагьосан кръг, в който няколко фирми за бутилирана газ са облагодетелствани, а изрядните фирми постепенно са принудени да минат в сивия сектор. До ВМРО не е достигал сигнал, че някога е провеждана данъчна ревизия на тези доставчици, каза още Ганев. Той допълни, че се надява компетентните органи да направят проверка и да установят достоверността на сигналите.