Осъден съдебен изпълнител обжалва наказанието си
Осъден съдебен изпълнител обжалва наказанието си / netinfo

Варненският апелативен съд разгледа жалбата на съдия - изпълнителя Любомир Мав. срещу осъдителната присъда на Варненския окръжен съд, произнесена за груби нарушения в съдебно-изпълнителната процедура. Решението на съда ще бъде обявено в законния срок.

Две години "лишаване от свобода", отложени с 4 години изпитателен срок, наложи в края на април тази година първоинстанционният съд на съдия-изпълнителя. Той е обвинен, че през октомври 2004 година, в качеството си на длъжностно лице - съдия-изпълнител при СИС на  Варненския районен съд, за да набави имотна облага за взискателя Спас Спасов, нарушил грубо изпълнителната процедура.

39-годишният юрист издал постановление за възлагане на недвижим имот на взискателя без да има молба за това и в нарушение на три законови норми. Съдия-изпълнителят не се уверил чия е собствеността на недвижимия имот, който е на длъжника "Екофрут" ООД и се намира в землището на с. Игнатиево, и изготвил постановление за възлагането му. В същото това постановление той вписал 4 сондажни кладенци, единият от които бил изключителна държавна собственост, без те да са били включени в описа на имота и без да са собственост на длъжника. Освен че не е извършил проверка на собствеността, съдия-изпълнителят изготвил постановлението за възлагане и без оценка от вещите лица. По този начин взискателят получил чужда собственост, а вредните последици - имуществени и неимуществени възлизат на 269 800 лв. Това е пазарната стойност на 4-те кладенци, които са собственост на държавата, на община Аксаково, на "Екофрут" ООД и на Йовка Койнова.

Пред  втората съдебна инстанция адвокатите на съдия-изпълнителя твърдят, че самата конструкция на обвинителната теза е дълбоко сгрешена. По този казус нямало нарушение на служебните задължения а по-скоро ставало дума за неизпълнението им. Според представителя на Апелативна прокуратура по делото има категорични доказателства и съдът е мотивирал по безспорен начин наличието на груби нарушения на съдебно-изпълнителната процедура.

От началото на 2009 година това е втората осъдителна присъда, която Варненският окръжен съд произнася за съдия-изпълнител от Варна, припомнят от пресслужбата на съда. През февруари Станислава Ян. получи условна присъда от година и половина затвор, отложена с 3 години изпитателен срок, затова, че преди 7 години превишила правата си на съдия-изпълнител и вдигнала възбрана върху имот, без това да е поискано от страна по изпълнително дело. Няколко месеца по-късно Апелативният съд потвърди условното наказание и лиши Станислава Ян. от правата на частен съдебен изпълнител за срок от година и половина. Втората съдебна инстанция мотивира това решение с категоричния извод, че деянието е извършено при пряк умисъл и със специална цел – да причини вреда на взискателя.