Общински експерт: Идеята за уроци по родолюбие е трудно осъществима
Общински експерт: Идеята за уроци по родолюбие е трудно осъществима / Дарик Варна

Масовото въвеждане на часове по родолюбие във варненските училища, каквато идея имат запасните офицери, би се осъществило трудно, тъй като патриотичното образование години наред е било подценявано, а някои директори не са отворени към тази форма на възпитание. Това заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна“ шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова. Тя добави, че обучението по родолюбие би могло да стане добра практика не само за Варна и чрез други образователни форми като свободно избираемите часове например.

През следващата година не са предвидени сливания и преобразувания на училища. Основната цел е учениците да бъдат равномерно разпределени по школата, за да няма струпвания в централните и спокойно да се осигури целодневното обучение, коментира Христова.

Според нея е редно в новия Закон за предучилищното и училищно образование да се заложат механизми, които да дават възможност на общините да определят броя на паралелките в училище. В момента това е функция на директорите.

Около 300 са местата в детските градини, които за момента остават свободни, посочи шефът на образователната дирекция. По думите на Христова проблемът с недостига на места в забавачниците е решен дори в натоварения „Приморски“. Положителна тенденция е и равномерното разпределяне на децата по райони. Общината има проекти за строеж на нови детски градини, но те ще се реализират само, ако има нужда. На този етап е необходимо да се насочат усилия към подобряване на базата в забавачниците, смята Христова.

Тя увери, че вече има календар със събития, посветени на титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Освен общината, по него работи и специално създаденото за целта сдружение, което обединява усилията на неправителствения сектор. То има и задължението да привлича европейски и спонсорски средства.

„Основната цел е Варна да проведе събитието както подобава, да стане успешна младежка столица. За да се случи това, целият младежки сектор трябва да участва – младежи от 15 до 29 години, всички те да работят в едно“, коментира Лилия Христова.