Общината ще се погрижи за клошарите през зимата
Общината ще се погрижи за клошарите през зимата / netinfo
И тази зима община Варна ще се погрижи за бездомните ни съграждани. Ще бъдат назначени обходни двойки, които да следят за скитници и да ги насочват към социалните домове и църковни приюти. От догодина социалните трапезарии в различните райони на града ще изхранват повече хора, за изпадналите в немилост по приютите общината ще осигури и медицинско обслужване, съобщи кметът Кирил Йорданов.

Днес той се срещна с представители на различните общности, вероизповедания и настоятелствата на молитвените храмове във Варна и заедно обсъдиха как ще се грижат за бездомните хора през задаващата се зима.

Молбата на кмета към църковните настоятелства е да се обръщат към него за всички свои нужди - храна, одеяла, лекарства, гориво... Кметът пое ангажимента общината да инициира акция за събиране на дрехи. И тази година съвместно с БЧК ще бъдат разкрити пунктове, на които ще се раздават топли напитки.

По време на лютите студове миналата зима в общежитието на СУПЗ "Анастасия Железкова" бяха настанени 32-ма бездомници. Общината осигури храна за църковните настоятелства, които я раздаваха на хората, изпаднали в беда.

Отец Яцек от католическата обител, която миналата зима подслони десетки хора и ги спаси от Бялата смърт, поиска общината да се погрижи за медицинското обслужване на бездомниците в приютите. Кметът обеща, че още идния понеделник ще възложи на директора на общинското здравеопазване да назначи лекар, който да обикаля храмовете и социалните домове и да обгрижва хората там.

Отец Яцек призова варненци да бъдат съпричастни към неволите на хората, изпаднали в немилост.

"И сега в 3-те ни джамии има хора от всички вероизповедания, които разчитат на нас", каза председателят на мюсюлманското настоятелство Кадир Кадир.

Дано свещениците от православните храмове се поучат от примера на настоятелствата на другите религиозни общности. Миналата зима вестниците показаха как митрополит Кирил бори студа край билярдната маса в барчето на ДКС с чаша коняк в ръка. А в това време православните храмове гонеха бездомниците. Припомням, че в църквата "Свети Никола" тогава отказаха да подслонят изпаднал в беда човек. И си измислиха „основателно” оправдание – нямало кой да им изчисти мръсните помещения.

"Противно ми е там, повечето свещеници са големи мошеници, но има и свестни" - това коментира в същия зимен ден 21-годишният Мартин, православен християнин, но доброволец в Католическата църква.